RSS
Lifetec & Health

Lifetec & Health

Een uitgebreid netwerk van bedrijven in Brainport Regio Eindhoven is actief op het gebied van 'lifetec': de verzamelnaam voor 'medische technologie en life sciences'. Wereldleidende ontwikkelaars en producenten zijn bijvoorbeeld Frencken, Sioux en Philips Medical Systems, de bedenker en maker van onder andere de MRI scanner. Ook de Technische Universiteit Eindhoven investeert veel researchcapaciteit in biomedische en medische technologie. Dit onderzoek is multidisciplinair en wordt uitgevoerd in samenwerking met de industrie en medische instellingen in de regio.

Lees verder
Lifetec & Health

Slimmer Leven Challenge 2016 van start

De derde editie van de Slimmer Leven Challenge gaat woensdag 24 februari van start. Zeventien teams met daarin studenten van Summa, Fontys én TU/e gaan één dag lang in het Auditorium van de TU/e aan de slag om de beste zorginnovatie van 2016 te bedenken. In deze teams is de combinatie van praktijkervaring met de nieuwste kennis een snelkookpan voor nieuwe ideeën wat resulteert in de meest uiteenlopende innovaties voor de zorg.

Lees verder
Lifetec & Health

Care IQ: innovatieve concepten, slimme zorg

De technologische opmars in de gezondheidszorg gaat met reuzenstappen. De voordelen zijn genoegzaam bekend. Kwalitatief betere zorg en een kostenbesparend effect. Maar is dat werkelijk zo? Als medisch personeel en patiënten niet goed weten hoe ze deze nieuwe zorgverlening moeten aanbieden of vragen, zal het effect verwateren. Care IQ biedt met een team deskundigen uitkomsten. Vanuit hightech bedrijvencentrum Mµ worden complexe zorglijnen omgezet in een heldere bedrijfsvoering.

Lees verder
Lifetec & Health

Samen met een goede dosis 'geluk' werken aan een betere zorg voor de toekomst

Op 18 november werd de tweede editie van het imMENS symposium georganiseerd met het thema ´innovaties voor de gelukkige mens´. Het symposium vond plaats in het Evoluon tijdens de Beurs Domotica & Slim wonen. De dag bracht verschillende groepen mensen samen: mensen die werkzaam zijn bij ziekenhuizen, thuiszorg organisaties, gezondheidscentra, verpleeghuizen, bedrijfsleven, zorgverzekeraars, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, scholen en universiteiten.

Lees verder
Lifetec & Health

Xeltis rond met succes tweede klinische haalbaarheidsstudie af

Xeltis heeft met succes zijn tweede klinische haalbaarheidsstudie in iets meer dan drie maanden afgerond. Patiënten werden één jaar na een operatie, waarbij een biologisch absorbeerbaar cardiovasculair implantaat werd ingebracht, onderzocht, met positieve resultaten. De biologisch absorbeerbare hartkleppen en bloedvaten van Xeltis maken voor het eerst een nieuwe vorm van cardiovasculaire behandeling mogelijk: Endogenous Tissue Restoration (ETR).

Lees verder
Lifetec & Health

Update Brainport Healthy Living Lab

Op donderdag 8 oktober werd de eHealth-monitor 2015 aan de Minister van VWS aangeboden. Dezelfde dag verstuurde de Minister een kamerbrief aan de Tweede Kamer met een “Voort­gangsrapportage eHealth en zorgverbetering”. Beide documenten onderstrepen de urgentie om de beschikbare eHealth oplossingen

grootschalig in de zorg te gaan toepassen.

Lees verder
Lifetec & Health

VWS gaat innovatieve zorg stimuleren

Minister Edith Schippers (VWS) gaat de ontwikkeling van Nederlandse medisch-technologische innovaties stimuleren. Er komen ‘Health Deals’ tussen overheid en (private) partners die duurzame zorginnovaties verder op weg helpen. Schippers wil met de sector Life Sciences & Health (LSH) op nieuwe economische missies gaan. De Tweede Kamer is maandag 5 oktober over de plannen geïnformeerd.

Lees verder
Lifetec & Health

DITSS is op zoek naar innovaties rondom veiligheid

Hoe verhoog je de zelfredzaamheid van alleenwonende ouderen? Hoe zorgen we ervoor dat mensen accepteren dat 100% veiligheid zelfs binnen de muren van een zorginstelling niet bestaat? Hoe zorg je ervoor dat mensen met een beperking adequaat reageren op een brandalarm? Het zijn allemaal zaken die van belang zijn bij het maatschappelijke veiligheidsstreven.

Lees verder
Lifetec & Health

Investeerders steken drie miljoen euro in SkinVision

Het bedrijf SkinVsion heeft onlangs tijdens een investeringsronde circa drie miljoen euro opgehaald. Met dat geld gaat de onderneming werken aan een verbetering van haar app waarmee huidkanker kan worden gedetecteerd. In de Brainportregio is het Living Lab eHealth Eindhoven in 2014 een pilot gestart met deze innovatieve app.

Lees verder
Lifetec & Health

Smart Industry biedt kansen voor procesoptimalisatie

Op het Ondernemersplein in Eindhoven kwamen woensdagmiddag 8 juli zeventig ondernemers uit diverse sectoren bijeen voor een bijeenkomst over ‘Smart Industry’. Tijdens de ontmoeting kwamen de mogelijkheden aan de orde om processen flexibeler en marktgerichter in te richten. Hoe dat precies verloopt, vertelden drie ondernemers met praktijkervaring op eigen, inspirerende wijze.

Lees verder
Lifetec & Health

LabPON digitaliseert klinische diagnose met Philips

LabPON, het grootste pathologielaboratorium in Nederland, stapt als eerste ter wereld over naar een volledige digitale werkwijze. Alle klinische histologie casussen (weefsel- en orgaanonderzoeken) worden voortaan digitaal geëvalueerd en gediagnosticeerd met de Philips IntelliSite Pathologie oplossing in plaats van met een microscoop. Dit leidt tot een verbeterde efficiëntie, kwaliteit en verhoging van de service van het laboratorium. De digitalisering is 9 juli door Philips wereldkundig gemaakt.

Lees verder

TU Eindhoven opent Microfab Lab

Rector Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven hebben woensdag 1 juli gezamenlijk het Microfab Lab officieel geopend. In dit state-of-the-art laboratorium van de TU/e kunnen onderzoekers en studenten gebruik maken van geavanceerde microfabricage-faciliteiten, en microsystemen produceren voor onderzoek en onderwijs. Het Microfab Lab is een belangrijke versterking van de sector Health in de Brainportregio.

Lees verder
Lifetec & Health

Slimmer Leven Challenge 2015

Bekijk hier de sfeerimpressie van de Slimmer Leven Challenge 2015.

Zorginnovatie ‘Fietsen verleer je niet’ wint Slimmer Leven Challenge

Tijdens een drukbezochte finale op 3 juni van de tweede editie van de Slimmer Leven Challenge kwamen Tessie Hartjes, Jaap Norbruis, Vera Luijkx, Lieke Spaaij en Rik Smeets als winnaars uit de bus. Deze groep studenten bedacht de zorginnovatie ‘Fietsen verleer je niet’. Tijdens de Slimmer Leven Challenge gingen de deelnemers de afgelopen maanden aan de slag om innovatieve zorgoplossingen te ontwikkelen die voor ouderen de kwaliteit van leven verbeteren.

Lees verder
Lifetec & Health

Maak kennis met Smart Health tijdens de Dutch Technology Week

Bezoek een van de events rondom vernieuwingen in de zorg

Bedrijven en kennisinstellingen uit de Brainport regio en de provincie Noord-Brabant behoren wereldwijd tot de absolute koplopers als het gaat om innovaties en ´smart health solutions´ in de gezondheidszorg. De Dutch Technology Week is daarom een uitstekend platform om deze innovaties te delen met een breed publiek. In deze week kunt u kennis maken met actuele ontwikkelingen, slimme en ontroerende oplossingen om de zorg van de toekomst mogelijk te maken en de kwaliteit van ons leven te waarborgen.

Lees verder
Lifetec & Health

Brabant, Region of Smart Health presenteert: Expositie ´Cure & Care, Quality of Life´

Op zondag 31 mei 2015, 11:00uur opent de expositie ‘Cure & Care, Quality of Life’ in het Máxima Medisch Centrum (MMC) te Veldhoven. Deze expositie zal tot en met 28 juni te bezichtigen zijn in de Greenhouse van het MMC. De expositie opent tegelijkertijd met de Dutch Technology Week (31 mei t/m 6 juni). Gedurende deze week kunt u deelnemen aan een van de rondleidingen met uitleg over de expositie. De expositie is verder dagelijks gratis de hele dag te bezichtigen tussen 10:00 - 20:00 uur.

Lees verder
Lifetec & Health

Ontwikkeling Health Innovation Campus van start

Máxima Medisch Centrum heeft besloten van start te gaan met de ontwikkeling van Health Innovation Campus, een platform waar technologie, zorg en design elkaar ontmoeten. Hierdoor worden innovaties versneld die moeten leiden tot betere en efficiëntere zorg. Ook draagt het bij aan de economische ontwikkeling van de Brainport regio. MMC is overtuigd van de potentie van Health Innovation Campus en geeft hiermee invulling aan haar visie en ambitie.

Lees verder
Lifetec & Health

Vijf miljoen euro voor medische innovaties CTMM

Het ministerie van Economische Zaken heeft 2,5 miljoen euro toegekend voor de verlenging van zeven veelbelovende onderzoeksprojecten voor medische innovaties om borstkanker, trombose en prostaatkanker te bestrijden. Ook de betrokken bedrijven en academische instellingen dragen gezamenlijk 2,5 miljoen euro bij, zodat vijf miljoen euro als onderzoeksbudget voor de komende twee jaar beschikbaar is. De projecten maken deel uit van het landelijke topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine).

Lees verder

De winnende innnovaties van de Slimmer Leven Challenge

De afgelopen weken zijn de vijf winnende teams van de Slimmer Leven Challenge 2015 door experts klaargestoomd om hun innovaties verder te ontwikkelen. Door trainingen te volgen en te werken aan de innovaties zijn de teams druk bezig geweest met het idee realistischer te maken. Lees hier een omschrijving van de vijf winnende innovaties.

Lees verder
Lifetec & Health

Gociety - Eigen regie door technologie

Nederland en de wereld om ons heen vergrijst in hoog tempo en de budgetten in de zorg komen steeds verder onder druk te staan. Om de zorgkosten laag te houden, worden we steeds afhankelijker van elkaar. Om senioren en hun omgeving een zorgeloze oude dag te bezorgen, heeft  het bedrijf Gociety de GoLive software ontwikkeld.

Lees verder

Hoog bezoek voor Kenniscentrum Fontys Hogescholen

Het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie (EGT) dat Fontys Hogescholen 4 februari met een aantal partners opende, kreeg drie weken later al meteen hoog bezoek. Minister-president Mark Rutte kwam woensdagmiddag 25 februari zelf een kijkje nemen hoe Fontys de zorgpraktijk gaat verbinden met een keur aan technische toepassingen. Ambitie is zorgtechnologie in de Brainport regio langs de weg van educatie, onderzoek en innovatie een forse impuls te bezorgen.

Lees verder