RSS

Leven

Bruisend en dynamisch in Brainport

 

Brainport met Eindhoven als hart loopt niet alleen voorop in hightech, maar ook als het gaat om design, food, mode, muziek, theater en het winkelaanbod. De sociale en culturele voorzieningen zijn van topniveau. Het is een internationale regio met een kosmopolitisch leefklimaat in een grootstedelijke omgeving. En wil je de stad even uit? In de mooie Brabantse natuur vind je alle mogelijkheden voor buitensport en recreatie. Of maak je graag trips naar andere Europese steden? Vanaf Eindhoven Airport ben je zo op bestemmingen als Parijs, Barcelona en Berlijn.

 

Internationale evenementen als Dutch Design Week en GLOW trekken jaarlijks tienduizenden mensen naar het centrum van Eindhoven. De stad, in het hart van Brainport, heeft een indrukwekkende facelift ondergaan. De voormalige Philipsfabrieken zijn veranderd in architectonische hoogstandjes waar wonen en creativiteit hand in hand gaan. Zo heeft de unieke historie van de regio een nieuw, aantrekkelijk gezicht gekregen. De internationale sfeer die studenten en kenniswerkers van over de hele wereld creëren, draagt bij aan het toegankelijke en warme karakter van de Brainport regio.

Lees verder
Er zijn op dit moment geen actuele bijeenkomsten.

Eindhoven en Düsseldorf willen snelle treinverbinding

Eindhoven en Düsseldorf moeten een snelle rechtstreekse treinverbinding krijgen om de grensoverschrijdende relatie tussen beide steden te bevorderen. Die is van groot belang om als kenniseconomie internationaal te kunnen concurreren. De burgemeesters Rob van Gijzel van Eindhoven en Thomas Geisel van Düsseldorf hebben woensdag 13 januari in Duitsland daartoe opgeroepen en de Nederlandse en Duitse regering gevraagd om een intercityverbinding van HSL kwaliteit te realiseren.

Lees verder

Geslaagd nieuwjaarsfeest Brainport in Evoluon

Bij de aftrap van het nieuwe jaar heeft Brainport meteen goed gescoord. De 1200 gasten op de nieuwjaarsreceptie ‘The New Horizon’ in het Evoluon stuwden de regio naar de eerste plek op twitter. De hashtag #TNH16 was dinsdag 5 januari ‘trending topic’ in Nederland. De vele tweets leverden een treffende weergave van de sfeer tijdens de derde editie van The New Horizon. Verbondenheid, optimisme en trots op de regio voerden de boventoon. 

Lees verder

Eindhoven Airport realiseert 10% groei 2015

Eindhoven Airport realiseerde over het jaar 2015 een passagiersgroei van 10% ten opzichte van 2014. 4.333.000 passagiers maakten gebruik van de luchthaven; 407.000 meer dan in 2014 (3.926.000 passagiers). De groei in het aantal vliegbewegingen in 2015 is 5%, 30.360 vliegbewegingen in 2015; 28.900 vliegbewegingen in 2014.

Lees verder

Nieuw innovatief gezondheidscentrum op Strijp-S; SGE International

SGE International heeft haar deuren geopend in het Videolab op Strijp-S.  Dit nieuwe gezondheidscentrum richt zich op internationals in Eindhoven. Het primaire doel is de zorg beter af te stemmen op de behoefte van deze doelgroep. Gezien het innovatieve karakter van het centrum wordt er aanpalend een tweede doelstelling nagestreefd: 

Lees verder

Additive Industries presenteert de 2de editie van Design Challenge

Professionals en studenten worden uitgedaagd om producten te (her)ontwerpen voor 3D metaalprinten

Lees verder

GLOW 2015 - Lithography World ASML

Slimme mobiliteit moet Brainport bereikbaar houden

Brainport heeft de ambitie om met slimme technologie de doorstroom van het verkeer te verbeteren. Met 141 deelnemers uit de regio is daarom gewerkt aan een samenhangend pakket van maatregelen voor de komende jaren. De strategie is samengevat in een bidbook voor minister Schultz van Haegen in de hoop dat de bewindsvrouw 271 miljoen euro bijlegt. Het bedrag dat eerder door het Rijk was gereserveerd voor het gesneuvelde plan om een ´Ruit om Eindhoven´ aan te legen.

 

Lees verder

Nieuwe robot maakt bezoek fysiek beperkten aan Van Abbemuseum laagdrempeliger

Vanuit huis meediscussiëren over kunst, rondleidingen volgen of kunst beleven? Het Van Abbemuseum in Eindhoven maakt het als eerste in Europa mogelijk. De zelfstandig bestuurbare robot biedt mensen de kans ongeacht locatie of fysieke beperking zelfstandig exposities te bezoeken. Het van Abbe zou hier dus zomaar ‘het museum van de toekomst’ kunnen worden.

Lees verder

DDW breekt publieksrecord

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde veertiende editie. Het evenement trok in negen dagen naar schatting een recordaantal van meer dan 275.000 bezoekers. Het publiek kon op bijna honderd locaties experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2.500 designers bekijken en ervaren. De DDW is uitgegroeid tot hét designfestival van Nederland en zet Brainport wereldwijd op de kaart als hotspot voor design.

Lees verder

Betere kanalen bieden Brainport meer duurzaamheid

Bij een betere bereikbaarheid van Brainport denken veel mensen direct aan snelwegen, luchthaven, openbaar vervoer en andere transportmiddelen. Maar ook over water worden nieuwe stappen gemaakt. Maandag 26 oktober vaart voor het eerst een Klasse II koppelverbandschip van 110 meter lang en meer dan zeven meter breed van Veghel naar de Beatrixhaven in Eindhoven.  Met de passage van het schip de Eros, dat met cofinanciering door metaalrecyclingbedrijf HKS Metals is verlengd tot koppelverband, wordt een mijlpaal gemarkeerd in de aanpak van de Zuidoost-Brabantse kanalen, die voorheen alleen geschikt waren voor schepen tot 63 meter.

Lees verder

Kingsize 3D-betonprinter bij Bouwkunde voor 'beton 2.0'

De TU/e heeft vorige maand een betonprinter in gebruik genomen, waarmee objecten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog geprint kunnen worden. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. Denk aan bijvoorbeeld aan complete wanden, met alle voorzieningen en individuele wensen meegeprint.

Lees verder

Dutch Design Week: What If

‘What if...’ is het thema van Dutch Design Week (DDW) 2015. De organisatie van het grootste designevenement in Nederland eert en benadrukt daarmee de verbeeldingskracht van ontwerpers. De DDW is een ontwerpfestival vol superlatieven. Met 2400 deelnemers, verspreid over 80 locaties en 120.000 bezoekers ontstaat een ongekende dynamische sfeer in Eindhoven. Daarmee draagt de veertiende editie op grootse wijze bij aan de uitstekende naam van Brainport als internationale hotspot voor design.

Lees verder

Health prominent aanwezig op Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) zal het thema Health uitvoerig aan de orde komen tijdens een aantal inspirerende events op woensdag 21 oktober. Diverse partijen bundelen hiervoor hun krachten en brengen een gesprek op gang tussen (inter)nationale zorg- en kennispartners, inwoners, ontwerpers en bedrijfsleven. 

Lees verder

Grenzen verleggen met Sports & Technology

Met het Nationale Sportinnovatie Congres in Eindhoven zet het cluster Sports & Technology zichzelf jaarlijks in de schijnwerpers. Het cluster bouwt vanuit Brainport bruggen tussen sport, kennisinstellingen en het bedrijfsleven en creëert zo ´gouden driehoeken´ met nieuwe businessmodellen. Maar het ontwikkelen van innovatieve (sport)technologie is meer dan alleen zaken doen. Het helpt topsporters bij hun jacht op records en moedigt recreatieve sporters aan om te blijven bewegen. Op het congres, donderdag 8 oktober op de Fontys Sporthogeschool, vertellen Hans van Breukelen, Bibian Mentel, Joop Alberda en Toon Gerbrands hoe je grenzen kunt verleggen.

Lees verder

Virtual college in het DAF Technology Lab

Het DAF Technology Lab is vrijdag 2 oktober officieel gepresenteerd door het College van Bestuur van Tilburg University. Dat gebeurde in aanwezigheid van DAF-directeur Harrie Schippers. Het onderwijs dat vanaf het najaar 2015 in het DAF Technology Lab wordt gegeven levert een revolutionaire verandering in vergelijking tot traditionele colleges. De gesimuleerde omgeving biedt ook bedrijven en kennisinstellingen in Brainport nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.

Lees verder

Vueling start vluchten vanaf Eindhoven Airport

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling heeft dinsdag 8 september aangekondigd om met ingang van april 2016 vluchten te gaan uitvoeren tussen de luchthaven Barcelona El Prat (Spanje) en Eindhoven Airport. Voor Eindhoven Airport betekent dit een nieuwe luchtvaartmaatschappij met een uitgebreid routenetwerk op het Iberisch schiereiland en in de rest van Europa.

Lees verder

‘Bloemenpomp’ wint Denk Groter Prijs 2015 Fontys

Mark Zaremba, student aan Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek heeft de Denk Groter Prijs 2015 voor studenten gewonnen met zijn beweegtoestel voor demente ouderen. Het innovatieve toestel is gebaseerd op een nostalgische handzwengelpomp waarmee een bloembak nieuw leven wordt ‘ingeblazen’. Zaremba kreeg de prijs (3000 euro) maandag 1 september uitgereikt tijdens officiële de opening van het studiejaar van Fontys Hogescholen.

Lees verder

Eindhoven Maker Faire tovert bezoekers om naar makers

Aan de Vestdijk 27 in Eindhoven wordt een slapende reus zachtjes wakker geschommeld. Het VDMA-terrein dat al tien jaar wacht op een nieuwe bestemming, gaat in het weekeinde van 29 en 30 augustus voor het eerst open voor publiek dat de Maker Faire wil bezoeken. Een festival waar de typische makers-cultuur van de Brainportregio goed tot zijn recht komt. En waar het publiek een aanstekelijke ontdekkingstocht maakt langs creativiteit en technologie.

Lees verder

Slowlane officieel geopend

Brainport Avenue, etalage van de regio

De eerste Slowlane kilometers zijn een feit. Ze liggen aan de Westkant van de stad, tussen de Philips Healthcare Campus en Meerhoven. Het fietspad valt op omdat het is aangelegd in donkerrood asfalt, extra breed is uitgevoerd, een s-symbool als middenberm scheiding heeft, én het belangrijkste: zo min mogelijk kruisingen heeft.

Lees verder

Bereikbaarheid Eindhoven Airport wordt verbeterd

De bereikbaarheid van Eindhoven Airport en de doorstroom van luchthavenpassagiers zal komende jaren sterk worden verbeterd. Ook het buitengebied rondom de snel groeiende luchthaven gaat op de schop. De eerste werkzaamheden starten in 2016 en het hele project is in 2020 afgerond. De investeringskosten  bedragen in totaal 100 miljoen euro. De plannen zijn maandag 8 juni op Eindhoven Airport officieel onthuld door luchthavendirecteur Joost Meijs, directeur-generaal Lidwijde Ingering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Jannie Visscher, wethouder van de gemeente Eindhoven.

Lees verder