RSS
Design

Design

Design zit al tientallen jaren in het DNA van regio Eindhoven. Vanuit een industriële en technologische achtergrond groeide Eindhoven uit tot een innovatieve en creatieve stad, herkenbaar in de vele innovatieve producten die worden bedacht, ontwikkeld en geproduceerd in Brainport Regio Eindhoven.

Lees verder

High Tech Campus Eindhoven opent deuren voor creatieve industrie

High Tech Plaza, een plek op de High tech Campus waar gevorderde startups aan de doorontwikkeling van hun producten kunnen werken, gaat ‘creative residencies’  aanbieden. Het is de bedoeling daarmee de banden tussen design en tech te verstevigen, een belangrijke crossover waarmee Brainport zichzelf op de kaart zet. Het initiatief werd aangekondigd tijdens het event High Tech Meets Design, donderdag 22 oktober tijdens de Dutch Design Week.

Lees verder

Dutch Design Week: What If

‘What if...’ is het thema van Dutch Design Week (DDW) 2015. De organisatie van het grootste designevenement in Nederland eert en benadrukt daarmee de verbeeldingskracht van ontwerpers. De DDW is een ontwerpfestival vol superlatieven. Met 2400 deelnemers, verspreid over 80 locaties en 120.000 bezoekers ontstaat een ongekende dynamische sfeer in Eindhoven. Daarmee draagt de veertiende editie op grootse wijze bij aan de uitstekende naam van Brainport als internationale hotspot voor design.

Lees verder
Design

Paul Mijksenaar winnaar BNO Piet Zwart Prijs 2015

Ontwerper Paul Mijksenaar krijgt op 24 oktober tijdens de Award Show van Dutch Design Awards (DDA) de BNO Piet Zwart Prijs 2015 uitgereikt. Bij het Nederlandse publiek is Mijksenaar vooral bekend vanwege zijn bewegwijzering voor Schiphol. 

Lees verder
Design

Eindhoven365 in de race voor Dutch Design Award

Eindhoven365 is genomineerd voor een Dutch Design Award voor de beste opdrachtgever van Nederland, samen met het Rijksmuseum en Industriepark Kleefse Waard. Dutch Design Awards zijn prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving.

Lees verder
Design

TU/e en Gemeente Eindhoven sluiten convenant voor toepassing nieuwe technologie

‘Uploading the Smart City’ borgt relatie technologische ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen

Bestuursvoorzitter Jan Mengelers (TU/e) en wethouder Mary-Ann Schreurs (Gemeente Eindhoven) hebben een convenant getekend tot een strategische samenwerking tussen universiteit en gemeente waarbij technologie, design en innovatie verbonden worden aan maatschappelijke uitdagingen. Het akkoord tilt de samenwerking naar een volgend niveau; het zorgt voor structurele (strategische) afstemming in concrete gezamenlijke proeftuinen en onderzoeks- en valorisatieprogramma’s. Het convenant is de uitkomst van jarenlange samenwerking in de regio Eindhoven. 

Lees verder
Design

Finalisten DDA 2015 bekend

De finalisten voor de 13e Dutch Design Awards zijn bekend. Drie commissies van onafhankelijke experts kwamen dit jaar onder leiding van voorzitters Jan Konings (Habitat – Design Research), Richard van der Laken (Communication – Service&Systems) en Joost Alferink (Product – Fashion) bijeen. Zij selecteerden 28 finalisten in voornoemde categorieën. De winnaars worden op zaterdag 24 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week.

Lees verder
Automotive

Bright Night toont toekomst van techmode

Op de Strip van de High Tech Campus in Eindhoven ontbrak donderdagavond 4 juni alleen de catwalk, maar verder was het design en mode wat er de klok sloeg. Onder de titel ‘Tech meets Design’ lieten ontwerpers tijdens Bright Night zien hoe hightech en design samen uit kunnen groeien tot nieuwe ‘wearables’ en andere aantrekkelijke hebbedingetjes. Van kleding met zonnecellen waarmee een smart Phone kan worden opgeladen tot een kekke fiets met een tracking device tegen diefstal.

Lees verder
Design

Best Client Award open voor aanmeldingen

Dutch Design Awards (DDA) heeft de inschrijving geopend voor de Best Client Award, de prijs voor goed opdrachtgeverschap in relatie tot design. Opdrachtgevers, projectleiders en ontwerpers die willen meedingen naar de onderscheiding, kunnen zich tot en met 1 juli aanmelden via de website van DDA. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 24 oktober tijdens Dutch Design Week.

Lees verder

Dutch design in San Francisco

Twintig Nederlandse ontwerpers tonen van 9 mei tot en met 13 september 2015 hun werk in het Museum of Craft and Design in San Francisco. Rond deze expositie, getiteld Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology & Craft organiseert Dutch Design Week (DDW) een speciaal businessprogramma. Tijdens DDW’s veertiende editie, van 17 tot en met 25 oktober, is de expositie te bezichtigen in Eindhoven, het hart van de Brainportregio dat wereldwijd vermaard is om zijn grensverleggende design

Lees verder

e-Move en Universiteit van Bremen winnaars Design for Additive Manufacturing Challenge 2015

Op woensdag 4 maart heeft Jury voorzitter Prof. Brent Stucker de winnaars bekend gemaakt van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2015. Uit 34 deelnemers in twee groepen, professionals en studenten, waren 3 finalisten voor iedere categorie geselecteerd.

Lees verder
Automotive

STORM showt design elektrische motorfiets

Met een uitgekiende show op de Automotive Campus Helmond presenteerde STORM donderdagavond 5 maart het design van haar elektrische motorfiets. Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven wil op de duurzame tweewieler volgend jaar in tachtig dagen om de wereld rijden als deelnemer aan de internationale 80DR. Als de reis net zo soepel loopt als de presentatie in Helmond, lonkt het erepodium in hoog tempo.

Lees verder

Sander Lieftink verkozen als voorzitter Founded By All

Sander Lieftink is met ingang van maart 2015 benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Eindhovense coöperatie Founded By All. Lieftink volgt daarmee voormalig voorzitter en oprichter Maarten Hendriks op.

Lees verder

Finalisten Design Challenge 2015 tonen industriële potentie 3D printen

Professionals en studenten herontwerpen producten voor uiteenlopende toepassingen

Op woensdag 11 februari heeft Additive Industries de finalisten bekend gemaakt van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2015. Uit 34 deelnemers in twee groepen, professionals en studenten, zijn uiteindelijk 3 finalisten voor iedere categorie geselecteerd. ‘De inzendingen die afkomstig zijn uit de hele wereld (USA, Canada, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en India) laten uitstekend zien hoe producten kunnen worden verbeterd wanneer de vrijheden van 3D printen in het ontwerp worden meegenomen’, aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries. De grote variatie aan toepassingen bevestigt bovendien de groeiende aandacht vanuit verschillende industrieën voor additive manufacturing.

Lees verder

Dynamic Concepts start in Verenigd Koninkrijk

Dynamic Concepts uit Eindhoven opent haar deuren in het Verenigd Koninkrijk. Dit jonge bedrijf is gespecialiseerd in leisure marktonderzoek- en conceptontwikkeling. Eind januari is een strategisch partnerschap aangegaan met Duncan Phillips Associates (DPA). De Britse onderneming heeft meer dan twintig jaar ervaring met attractieparken in het Verenigd Koninkrijk en een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze sector in Engeland.

Lees verder
Design

Brainport op handelsmissie naar Taiwan

Een delegatie van bedrijven, instellingen en designers uit Brainport Regio Eindhoven vertrok 17 januari onder leiding van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven voor een week naar Taiwan. Doel is het versterken van de economische banden tussen beide technologische regio’s en het aantrekken van Taiwanese investeerders. Het accent van de missie ligt op de sectoren health en design. Cross-overs van health en design is een unique selling point van Brainport Region Eindhoven.

Lees verder

Dave Hakkens zoekt hulp voor ‘Precious Plastic’

De Helmondse ontwerper Dave Hakkens uit Helmond zoekt medestanders die hem helpen om plastic afval om te vormen tot leuke, trendy producten. Hakkens ontwikkelde een ‘proof-of-concept’ voor het hergebruik van plastic en wil dat komend half jaar op grotere schaal uitvoeren. De Helmonder werd eerder al bekend met zijn duurzame mobiele telefoon Phonebloks.

Lees verder
Design

Van Gogh-Roosegaarde fietspad gaat open

Het lichtgevende fietspad van de Nederlandse kunstenaar, ontwerper en ondernemer Daan Roosegaarde, wordt vanavond, 12 november, geopend. Vanwege het speciale karakter van het fietspad, zal de officiële ingebruikname door onder andere burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, grotendeels in het donker plaatsvinden. Met de opening van het fietspad start ook het internationale themajaar Van Gogh 2015. Geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh, verenigt het fietspad innovatie en design met cultureel erfgoed en toerisme.

Lees verder
Design

Design uit Brainport in Braziliaanse spotlights

Na de Dutch Design Week 2014 (#DDW14) rolt het succes van Nederlandse ontwerpers verder. Ook internationaal. Na de reizende tentoonstelling Dutch Design Awards die 3 november in het Zuid-Koreaanse Seoel door koning Willem-Alexander werd geopend, stond afgelopen weekeinde in Brazilië opnieuw design uit de Brainport regio voor het voetlicht. In Rio de Janeiro gaf Ingrid van der Wacht, project manager bij Capital D, Design Cooperation Brainport, een presentatie van diverse projecten die tijdens de laatste editie van de DDW 2014 veel lovende kritieken kregen.

Lees verder
Design

Smart Light Event tijdens GLOW

'The future of light, it’s up to you’ is het motto van het Smart Lighting Event 2014 van de gemeente Eindhoven. In samenwerking met Smart Circle zal donderdagavond 13 november tijdens GLOW van alles te zien zijn over de toekomst van slimme, openbare verlichting. Bedrijven, kennisinstellingen, overheden, maar vooral inwoners worden uitgenodigd om in het Natlab op Strijp-S een kijkje te komen nemen.

Lees verder
Design

Dutch Design Awards met koning op staatsbezoek in Korea

De ontwerpen die op 18 oktober tijdens de Dutch Design Week zijn bekroond met een Dutch Design Award, worden maandag 3 november tentoongesteld in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Daar zal koning Willem-Alexander op de eerste dag van zijn tweedaagse staatsbezoek de Dutch Design Exhibition openen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

Lees verder