RSS
Automotive

Automotive

De Nederlandse automotive sector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 40.000 banen. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips en top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).

Automotive

Brainport met VDL bussen naar zero emissie

Brainport gaat voortvarend te werk om duurzame mobiliteit te realiseren. Met de levering van circa veertig elektrische bussen door VDL Bus & Coach wordt een belangrijke stap genomen. Het is de eerste fase om het openbaar vervoer in Eindhoven in 2020 volledig elektrisch te laten verlopen. De bussen worden december 2016 afgeleverd.

Lees verder

VDL gaat de nieuwe MINI Cabrio bouwen

VDL NedCar gaat vanaf november in Born de nieuwe MINI Cabrio bouwen. In tegenstelling tot de nieuwe MINI, die ook in Oxford geproduceerd wordt, is de MINI Cabrio een model dat exclusief bij VDL Nedcar geproduceerd zal worden. Dat heeft VDL Groep samen met BMW Group vrijdag 23 oktober bekendgemaakt.

Lees verder

InMotion lanceert ´s werelds snelste elektrische raceauto

Studententeam Inmotion lanceerde zaterdag 17 oktober tijdens de openingsdag van de Dutch Design Week (DDW) haar eerste elektrische raceauto. De bolide met de aanduiding KP&T IM/e haalt een topsnelheid van 285 kilometer per uur en behoort daarmee in zijn klasse tot de absolute wereldtop. De onthulling van de raceauto vond plaats in het voormalig Lighting Application Centre (LAC) van Philips in Eindhoven. Tijdens het vervolg van de DDW is de KP&T IM/e te bewonderen op de stand van de Technische Universiteit Eindhoven in het Klokgebouw op Strijp-S.

Lees verder
Automotive

VDL presenteert Futura dubbeldekker

VDL Bus & Coach, onderdeel van VDL Groep te Eindhoven, introduceerde de eerste week van september haar nieuwe dubbeldekker touringcar, de VDL Futura FDD2. Het is de opvolger van de VDL Synergy. Het nieuwe voertuig is beschikbaar in twee lengtes: 13 meter (maximaal 84 passagiers) en 14 meter (maximaal 96 passagiers) en biedt reizigers veel comfort tijdens langere vakantiereizen en intercity vervoer. De VDL Futura FDD2 wordt geproduceerd in Valkenswaard.

Lees verder
Automotive

Gigantische automatenpers naar VDL in Hapert

VDL VDS Technische Industrie in Hapert heeft in de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 september een gigantische automatenpers ontvangen. De machine weegt 800 ton en is met speciaal transport vanuit Duitsland naar Hapert vervoerd. Vanwege de omvang van het speciale transport (5,5 meter breed, 34 meter lang, 4 meter hoog) moest dat 's nachts gebeuren. Met de nieuwe pers worden straks onder andere onderdelen voor autostoelen en ruitenwisserarmen gemaakt.

 

Lees verder
Automotive

Inzamelingsactie voor Stella Lux

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel is vrijdag 17 juli een inzamelingsactie voor Stella Lux gestart. Een speciaal fonds om de nieuwe gezinsauto op zonne-energie van de TU/e te helpen. Het studententeam Solar Team Eindhoven van de universiteit wil van 18 tot en met 25 oktober deelnemen aan de Solar Challenge in Australië. Van Gijzel die zelf als eerst een donatie geeft, roept iedereen in de Brainportregio op om dit initiatief te steunen.

Lees verder

Automotive Brainport start met Truck Academy

Tien truck merkdealers met in totaal dertig filialen en het MBO Automotive Center (M.A.C.) / Summa College starten met een Truck Academy in de Brainportregio. De samenwerking moet leiden tot meer instroom van nieuwe medewerkers in de truckbranche en het verbeteren van de kwaliteit van studenten bedrijfsautotechniek in het beroepsonderwijs. Woensdag 8 juli ondertekenden de betrokken partijen hiertoe een convenant op de Automotive Campus in Helmond.

Lees verder
Automotive

Deense order voor VDL Bus & Coach

Het Deense Umove A/S, een jong en snel groeiend personenvervoersbedrijf, heeft een bestelling van 55 VDL Citea’s LLE geplaatst. Daarnaast gaat VDL Bus & Coach in Valkenswaard ook het onderhoud en de reparaties van de bussen verzorgen gedurende de contractperiode. De bussen gaan vanaf december 2015 rijden in de Deense hoofdstad Kopenhagen (40 stuks) en in de Deense stad Helsingør (15 stuks). Dat heeft VDL donderdag 9 juli bekendgemaakt.

Lees verder
Automotive

Stella Lux is ‘energie-positieve’ zonneauto

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft donderdag 2 juli haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan verbruikt. De Lux kent een reikwijdte van tenminste duizend kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. Met deze auto gaat het team vanaf 18 oktober meedingen om de wereldtitel in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Lees verder
Automotive

Bright Night toont toekomst van techmode

Op de Strip van de High Tech Campus in Eindhoven ontbrak donderdagavond 4 juni alleen de catwalk, maar verder was het design en mode wat er de klok sloeg. Onder de titel ‘Tech meets Design’ lieten ontwerpers tijdens Bright Night zien hoe hightech en design samen uit kunnen groeien tot nieuwe ‘wearables’ en andere aantrekkelijke hebbedingetjes. Van kleding met zonnecellen waarmee een smart Phone kan worden opgeladen tot een kekke fiets met een tracking device tegen diefstal.

Lees verder

Bruggenbouwer uit Brainport regio overspant Grand Départ

Event Bridge, een start-up uit Brainport Regio Eindhoven, is prominent aanwezig tijdens de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Speciaal voor de openingsrit van deze wielerronde bouwt het bedrijf van Frank de Groof in de binnenstad drie innovatieve voetgangersbruggen over het parcours.

Lees verder
Automotive

Balkenende ambassadeur van STORM

Tijdens een goedbezochte ‘partnermiddag’ heeft automotiveteam STORM woensdag 22 april zijn eerste ambassadeur bekendgemaakt. Met een videoboodschap kondigde voormalig premier Jan Peter Balkenende zijn steun aan voor het studententeam, dat volgend jaar in tachtig dagen om de wereld hoopt te reizen op een zelfgebouwde elektrische toermotor.

Lees verder
Automotive

Jan Lammers maakt zich met InMotion op voor Le Mans

Tijdens de persdag van de AutoRAI 2015, vrijdag 17 april, heeft InMotion van de gelegenheid gebruikt gemaakt om een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de IM01 en KP&T IM/e. Erkend coureur Jan Lammers kondigde aan dat hij deel uit zal gaan maken van het team. Hij zal gaan rijden voor de KP&T IM/e, en in de toekomst wellicht in de IM01. 

Lees verder

NXP en universiteit Singapore starten ‘Smart Mobility Test Bed’

NXP Semiconductors in Eindhoven gaat met de Nanyang Technology University (NTU) een living lab creëren op de universiteitscampus voor testen met voertuigen rondom smart mobility. Het ‘Test bed’ is een opstap naar de ‘Smart Mobility 2030’ strategie van Singapore. Doel is om de stadstaat uit te laten groeien tot innovatieplatform voor intelligente transport- en communicatiesystemen die de verkeersveiligheid verbeteren. 

Lees verder

Girlsday brengt meisjes en techniek bij elkaar

Het bedrijfsleven in Brainport Regio Eindhoven zet in de maand april de deuren open voor meisjes van tien tot vijftien jaar. Rondom het landelijke Girlsday op 23 april worden bedrijfsbezoeken en andere activiteiten georganiseerd om de deelname van meisjes in bèta, techniek en ICT in Nederland te vergroten.

Lees verder

Minister Kamp 'testrijder' STORM

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dinsdag 14 april het schaalmodel (1:1) van de motor van studententeam STORM Eindhoven onthuld op de Hannover Messe. Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerde zich op ludieke wijze op de grootste industriebeurs ter wereld. De studenten hebben het doel om in 2016 op een volledig elektrische motor de wereld rond te gaan in tachtig dagen.

Lees verder
Automotive

TU/e toont modulaire auto op AutoRAI

Studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteren donderdag 16 april ’s werelds eerste modulaire auto tijdens de AutoRAI in Amsterdam. De auto met de naam ‘Nova’ is een elektrische driepersoonsauto met bagageruimte en rijdt volgens berekeningen van de studenten 1 op 800 omgerekend naar het verbruik van een benzineauto. 

Lees verder

Voetbalrobots TU/e naar Portugal

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven doet van 8 tot en met 12 april mee aan de RoboCup Portugal Open. Het toernooi, dat de Eindhovense robots in 2014 en 2013 al wonnen, is de opmaat naar het WK RoboCup in het Chinese Hefei. Daar zal het team van Tech United in juli zijn wereldtitel gaan verdedigen.

Lees verder

Studenten en scholieren Brainport naar WK Robotica

Jongeren uit Brainport Regio Eindhoven zijn goed vertegenwoordigd op het WK Robotica dat 23 en 24 april wordt gehouden in de Amerikaanse stad St. Louis. Het gaat om vijfendertig studenten van Fontys Hogescholen (Engineering) en vijf leerlingen van het Zwijsencollege in Veghel, verenigd in Team Rembrandts.

Lees verder
Automotive

Driven Award 2015 voor Stella

Alle mannen uit de wereld van automotive moesten het woensdagmiddag 1 april afleggen tegen een jonge dame. Namens het Solar Team Eindhoven (STE) gaf Liselotte Kockelkoren een prima presentatie over Stella, de eerste gezinsauto die zonnecellen als krachtbron gebruikt. Ze haalde daarmee zowel de publieksprijs als de Driven Award 2015 binnen tijdens de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond.

Lees verder